-ویتامین های محلول در چربی A ,D,E,K
ویتامین Kدر دستگاه گوارش ساخته می شود ، ویتامین D با اشعه خورشد تامین می شود ویتامین A در ذرت هر پوند 2200 واحد و در یونجه هر پوند بین 100000 تا 150000 واحد وجود دارد. منابع ویتامین K پودر یونجه ، پودر گوشت ، پودر ماهی می باشد. ویتامین K سه نوع است با پتانسیل های متفاوت
- K1 ( مناکینون ) در بافت های گیاهی یافت می شود .
- K2 ( منا کینون ) به مقدار کم در روده ساخته می شود.
- K3 ( منادیون ) نوع سنتز شده و مصنوعی است.
این ویتامین عامل تولید پرو ترومبین بوده که در انعقاد خون موثر است.
کمبود Aفقر رشد، ضعف پر در آوری و از بین رفتن لطافت پر ها ، کاهش مایع غدد اشکی و در ظیور مسن مایع پنیری شکل در چشم ظاهر می شود همچنین در ر مرغ های تخمگذار افزایش لکه های خونی در تخم مرغ می گردد.
ویتامین D به دو صورت D2 که برای چارپایان و انسان و D3 که برای چارپایان، انسان و طیور قابل جذب می باشد.کمبود این ویتامین باعث راشیتیسم ، کاهش رشد ، نرمی پوسته تخم مرغ ، کاهش قدرت جوجه در آوری می گردد وجود کلسیم به صورت کریستاله در روی پوسته تخم مرغ نیز از علایم کمبود کلسیم می باشد. ویتامین E کمبودش عقیم شدن خروس ها ، عدم تولید مثل مرغ ها ، مرگ و میر جنینی، خیز زیر جلدی ، انسفالو مالاشی تغذیه ای نام دیگر این عارضه بیماری جوجه های دیوانه است و علائم آن عبارت است از پیچ خوردگی گردن، تکیه روی زمین و خمیدگی پنجه پا…